Dyslexilinjen – Gymnasienivå

Dyslexilinjen – Gymnasienivå

Allmän kurs dyslexi

Kursen vänder sig till dig som har dyslexi och som upplever att du har svårt att läsa, skriva och/eller räkna. Kanske har du också en NPF-diagnos som gör att du behöver studera i en egen takt. Här får du chansen att utifrån dina egna behov klara de ämnen som ger behörighet att studera vidare på högskola eller yrkeshögskola. Vi erbjuder kunnig personal, tillgång till anpassade programvaror, lärverktyg och läromedel. 

Kursinnehåll

Kursen riktar sig till dig som har dokumenterad dyslexi, eller som upplever att du har svårt att läsa, skriva och/eller räkna. Kanske har du också ADHD eller ADD. På utbildningen läser du gymnasiegemensamma ämnen samtidigt som du tränar upp din språkliga medvetenhet och kommunikationsförmåga. Du har också möjlighet att förberedas inför högre studier. Du utvecklar din språkliga medvetenhet genom förstärkt svenska, digitala lärverktyg, samt insikt och kunskap om dyslexi, läs- och skrivsvårigheter och dyskalkyli. 

Studierna ger gymnasiekompetens för fortsatta studier eller yrkesutbildning. I kursens innehåll ingår också mindre tema och projekt. Du erbjuds en individuell studieplan och kompensatoriska hjälpmedel. Studierna bedrivs på heltid och du förväntas vara delaktig i samtliga ämnen.

Mål

Målen för kursen är individuella och fastställs vid kursens start. Det kan innebära att uppnå grundläggande behörighet och/eller komplettera för bristfällig skolgång. Du vinner språklig medvetenhet och kommunikationsförmåga. Dina kunskaper om läs- och skrivstrategier förbättras samt kunskap om vilka digitala lärverktyg just du kan dra nytta av.

Behörighet och studieomdöme

Behörighet och studieomdöme 
Kursen syftar till att ge grundläggande behörighet för högskolestudier. Intyg med studieomdöme och intyg om särskild behörighet i gymnasiegemensamma ämnen ges efter motsvarande ett läsår eller kalenderår. Det är din studiebakgrund som avgör om du är eller hur du blir behörig till högre studier.

För att bli antagen krävs:

• Du är minst 18 år
• Du har dokumenterad dyslexi, läs- och skrivsvårigheter och/eller dyskalkyli
• Du har uppnått minst godkänt i svenska, engelska och matematik på grundskolenivå och gjort en komplett ansökan på Schoolsoft
• Du har medverkat i en antagningsintervju och bedöms kunna klara studier på gymnasienivå.

Kurstid och ansökan

Vi har antagning både höst- och vårtermin. Skicka in din ansökan helst före den 31 maj eller 15 dec.

Boende

Du har möjlighet att bo på Sundsgårdens internat under din studietid. Om du har en neuropsykiatrisk diagnos (Autism, Asperger, ADHD etc.), eller av andra skäl behöver stöd och hjälp i ditt boende på skolan, kan du ansöka om boende med extra stöd. Det kan t. ex. handla om stöd för att bli självständig med att komma i tid till skolan, hygien, tvätt/städning, social interaktion osv. Stödpersonal finns på skolan alla vardagar och i viss mån på helgerna. För deltagare som bor med extra stöd tillkommer en kostnad och avtal angående betalning av extra stöd ska vara klart innan inflyttning. Du kan ansöka om ekonomiskt bistånd hos din hemkommun för att få hjälp med denna kostnad.

Kostnader/avgift

Om du blir antagen till kursen är omkostnader för resor mm i samband med studiebesök samt kursmaterial 1900 kr per termin. Läs mer om kostnaden för internat- och externatavgift här:

Studiemedel (CSN)

Kursen berättigar till bidrag/lån från CSN. Du tar själv kontakt med CSN.


Skriv ut

Dela sida

Kontakt

Anna Strömberg Pamp
bild saknas
Mona Persson

Kursföreståndare Klara Stenqvist och Ola Nihlgård, berättar om linjen.

Skriv ut

Dela sida

Allmän kurs - behörighetsgivande